Když se řekne Španělsko, okamžitě se mi vybaví tapas. Po spoustě let žití ve Španělsku jsem si tento druh stravování velmi oblíbila a věřte mi, neexistuje nic lepšího než chlazené pivo (una caňa) nebo víno (un vino) na pláži a k tomu pojídání lahodných středomořských tapas. Miluji španělský styl, když se všichni sejdete u stolu a každý si může vzít, na co má chuť. Jedná se o tzv. jednohubky. A čím jednodušší, tím oblíbenější.
Mezi nejznámější patří například sýr manchego, kvalitní zelené a černé olivy, pražené mandle, pečené papriky nebo ančovičky. Samozřejmě nesmí chybět ani španělská šunka jamón nebo pálivé chorizo. Mezi tapas, které jsou náročnější na přípravu, patří třeba krevety na česneku, smažené kalamáry, tradiční španělská tortilla, či škeble na víně.
Název TAPAS pochází ze španělského výrazu tapar, který znamená „přikrýt“. Bylo zvykem při večerním popíjení na čerstvém vzduchu si zakrývat sklenice s krajíčky chleba nebo plátky šunky, aby do nich nepadal hmyz a pohotoví hostinští začali za tímto účelem podávat talířky s různými pochutinami.
Vždy, když si ve Španělsku objednáte pivo / víno, automaticky Vám na stůl přinesou malé talířky s různými druhy tapas podle toho, kolik hostů sedí u stolu. Za tapas neplatíte, dostanete je automaticky k jakémukoliv pivu či vínu. A to se potom vyplatí popíjení alkoholu že jo.
Rozhodla jsem se s Vámi podělit o pár tradičních jednoduchých španělských TAPAS, aby jste si to počáteční léto mohli něčím zpestřit.