V letošním roce, jsem již dvakrát navštívila Itálii. Pro mě, je to nejen svět módy, ale hlavně skvělé kuchyně a gastronomických zážitků. Pizza a těstoviny to je klasika, to prostě musí proběhnout i kdyby trakaře padaly. Ale letos v létě jsem poprvé ochutnala něco, čemu se říká BURRATA.
Burrata je čerstvý pařený sýr z kravského mléka, velmi podobný mozzarelle, ale měkčí konzistence. Jedná se o tradiční specialitu vyráběnou ve městě Andria a v dalších oblastech regionu Puglia. Burrata má příjemnou chuť čerstvého mléka, másla a smetany.
Podává při pokojové teplotě, ovšem po vyjmutí z chladu je nutné ji rychle spotřebovat. Lahodná svěží kombinace vnějšího váčku a smetanové náplně se výborně hodí k sušené šunce, salátům, čerstvým rajčatům s olivovým olejem, křupavému chlebu či těstovinám.
Já jsem však objevila kombinaci, v jedné středomořské restauraci v centru Lago di Como, naprosto geniální a to s ančovičkami konkrétně s “Acciughe sott’olio.”
Jestli existuje, jak já říkám ” nebe v hubě” tak je to právě toto ! Abyste i vy měli požitek z tak specifického pokrmu, nemusíte do Itálie ( i když co si bude, umí to nejlíp ), ale můžete si tento lahodný pokrm vytvořit i doma.
Nic na tom není, koupíte čtyři kvalitní suroviny: burratu, ančovičky, rukolu a cherry rajčata, věřím, že olivový olej je základ v každé kuchyni, takže trochu zakápnout a voila ?
“Burrata con acciughe” je na světě. K tomu doporučuji podávat čerstvou bagetu a hlavně sedět, protože z toho si sednete na židli.
Za Royal party servis
Bára Sekničková
senior manager